Partioasu

Yhtenäinen asu antaa partioliikkeelle omaleimaisen ilmeen ja luo lippukunnalle yhtenäisyyden tunnetta.
Se on tunnus, jolla osoitamme kuuluvamme yhteen.

Nykyään partioasuun kuuluu vähintään partiopaita ja -huivi, siistit housut tai hame ja kengät.
Lisäksi asuun voi kuulua esimerkiksi partiovyö, pillinaru ja partiopilli.

Hankinta

Partiohuivin sekä Tötän ja Töölön omat merkit jokainen tötäläinen saa lippukunnalta, muut varusteet ja vaatteet jokaisen tulee hankkia itse. Partiovaatteita myy Partioaitta (alennus partion jäsenkortilla -10 %), lisäksi Facebookissa on Partiokirpputori-ryhmä, jossa on myynnissä partiovarusteita.

Partiohuivi

huivi

Kaikki lippukuntalaiset saavat lippukuntaan liityttyään oman partiohuivin. Jokaisella lippukunnalla on omanlaisensa, jollakin tavalla muista eroava huivinsa. Tötän huivin tärkeä tunnusmerkki on, keltaisen ja tummansinisen värin lisäksi, takakolmion ristiin menevät huivinauhat.

Nykyinen huivi otettiin käyttöön 1980-luvun lopulla, jolloin myös lippukunnan uusi lippu otettiin käyttöön ja lippukunnan heraldisiksi väreiksi tulivat keltainen ja tummansininen.

Milloin käytetään?

Huivia käytetään kaikissa partiotapahtumissa, kokouksissa, retkillä, leireillä, aina 🙂

Joillakin leireillä on oma leirihuivi, jota käytetään leirin ajan. Huivi on lippukuntalaisen henkilökohtainen ja parhaimmillaan säilyy koko partiouran ajan.

Partiopaita

Töölön Tähystäjät käyttävät sinistä partiopaitaa.

Merkit

Partiopaitaan ommellaan erilaisia merkkejä. Eri ikäkausien omat merkkiohjeet löytyvät Partio.fi-sivuilta:

Töölöläisten ja Tötän omat merkit

Suomen Partiolaisten yhteisten merkkien lisäksi

 • Töölöläisillä lippukunnilla on oma Töölö-merkki, joka korvaa Helsinki-kaupunkitunnuksen.
 • Tötällä on oma lippukuntamerkki
  Töölön Tähystäjät -merkki ommellaan partiopaidan vasempaan hihaan Töölö ja Pääkaupunkiseudun partiolaisten merkkien alle.
  Hihamerkki otettiin käyttöön lippukunnan 75-vuotisjuhlavuonna 2006.
  Ensimmäisen merkkierän keltainen kangas oli huopaa, mistä ne tunnistaa lippukuntalaisten hihoista helposti. Käytännön syistä vuonna 2009 hankitun toisen merkkierän merkit ovat taustaltaan puuvillaisia. Merkit pysyvät edellisiä siistimmässä kunnossa.

Tötän virallinen asu

Partiopaitaan tulee ommella merkit asiallisella tavalla ja huivi pitää olla siististi taiteltu ja solmittu, vaikka se olisikin hieman nuhjaantunut retkikäytössä. Partiopaidan kanssa on hyvä pitää tummaa hametta. Kuitenkin siistit housut, housuhame ja shortsit ovat paremman puutteessa sallittuja. Tötäläisillä partioasuun kuuluu näiden lisäksi keltaiset polvisukat.

Polvisukkien alle voi laittaa sukkahousut, mieluiten ihon väriset, mutta muuhun asuun sopivat käy myös hyvin. Kenkien tulisi olla kokonaan tummat ja siistit. Esimerkiksi ballerina-malliset tai mustat kävelykengät ovat mitä mainioimpia.

Partiopuku vesiväriViralliseen tähystäjäin partioasuun kuuluu

 • Partiopaita
 • Tötän oma kelta-tummansininen huivi
 • Siisti tumma hame
 • Siistit tummat kengät
 • Kirkkaan keltaiset polvisukat

Partioasuun voi kuulua halutessa myös väiski, partiovyö ja pillinaru tai Gilwell-nappulat.

Keltaiset polvisukat

Tötän viralliseen asuun kuuluu keltaiset polvisukat.

Polvisukat saavat olla mitä materiaalia tahansa, kunha ne ovat siistit ja keltaiset. Edellisinä vuosina mallikelpoisia polvisukkia on löytynyt ainakin Stockmannilta, Sokokselta, Anttilasta ja Seppälästä. Hyvä tapa on myös ostaa valkeita polvisukkia suurempimäärä, vaikka oman ryhmän kanssa, ja värjätä ne koneessa keltaisiksi.

Milloin käytetään?

Tötän edustuasua käytetään erityisesti partioparaateissa, joissa on tarkoitus edustaa niin lippukuntaa  kuin partiotoimintaakin. Paraatin kaltaisissa edustustilanteissa vaaditaan kaikilta lippukuntalaisilta täyttä edustusasua. Olemme käyttäneet keltaisia polvisukkia paraatissa vuodesta 2004.

Leireille ja retkille kehotetaan ottamaan aina vähintään partiopaita ja -huivi mukaan. Varsinkin kesäleireille partiopaita, huivi ja mahdollisesti myös keltaiset polvisukat ovat osa edustusasua, jota käytetään mm. vierailupäivänä sekä lähtö- ja paluupäivinä.

Retkiolot on hyvä huomioida pukeutumisen käytännöllisyydessä ja tästä syystä muu asustus partiohuivin lisäksi on vapaamuotoisempaa kuin esimerkiksi partioparaatissa.

 

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Partioasu

 1. Tötässä on ilmeisesti vain tyttöjä? Sen vuoksi lauseesta ”[p]artiopaidan kanssa tyttöjen on hyvä pitää tummaa hametta”, voisi ehkä ottaa pois sanan ”tyttöjen”.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s